logoBIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ UM Rawa Mazowiecka

EIS.271.5.2024 - zamówienia publiczne realizowane bez zastosowania ustawy "Prawo zamówień publicznych"

Aktualny okres składania ofert: od czwartek 2024-08-22 godz. 16:17 do wtorek 2024-08-27 godz. 14:00 środa 2024-08-28 godz. 14:00
Status postępowania: wszczęty
Przebieg postępowania (wskazane zdarzenie)
Wyjaśnienie nr 1 treści zapytania ofertowego
data opublikowania zdarzenia: 2024-08-28 13:06
Typ zdarzenia: wyjaśnienie treści SWZ
Oznaczenie: EIS.271.5.2024
Szczegółowa informacja:

 

WYJAŚNIENIA (NR 1) TREŚCI ZAPYTANIA OFEROTWEGO

 

W odpowiedzi na wniosek potencjalnego Wykonawcy o wyjaśnienie treści zapytania ofertowego pn. „Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci i uczniów szkół podstawowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rawa Mazowiecka na okres roku szkolnego 2024/2025”, prowadzone bez zastosowania przepisów ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1605 z późn. zm.), Zamawiający udostępnia poniżej treść zapytań wraz z wyjaśnieniami:

 

Pytanie 1:

Czy w przypadku pkt 8 z pkt IV zapytania ofertowego w zakresie braku akceptacji może być wskazana tylko jedna osoba do kontaktu po stronie Zamawiającego, akceptująca jadłospis? Jeśli nie, proponuje się zmianę tego zapisu z uwagi na fakt, że w przypadku, gdy po stronie Zamawiającego wskazane będą różne osoby do kontaktu, każda z innej placówki i w przypadku braku zgody jednej z tych osób w zakresie akceptacji jadłospisu pojawiać się będą sytuacje, gdzie w różnych placówkach oświatowych będą obowiązywały różne jadłospisy, a to z kolei przyczyni się do wystąpienia opóźnień po stronie Wykonawcy i konieczności przygotowania różnych posiłków na różne placówki. Dodatkowo punk nie precyzuje jakiego rodzaju mogą to być zastrzeżenia i w jakim zakresie mogą wpływać na jadłospis?

 

Odpowiedź 1:

Zamawiający wyjaśnia, że w przypadku sporów co do akceptacji jadłospisów dekadowych, dyrektorzy szkół objętych dożywianiem są zobowiązani wypracować jedno stanowisko i przekazać je Wykonawcy jako ich stanowisko wspólne.  W przypadku braku uzgodnień pomiędzy dyrektorami szkół, na wniosek Wykonawcy decyzję o akceptacji jadłospisu lub co do jego zmiany, podejmie organ prowadzący szkoły. Jednocześnie wyjaśniam, że zastrzeżenia co do jadłospisu w szczególności mogą dotyczyć braku jego różnorodności, zbyt częstego powtarzania się tych samych dań, niezgodności z normami kaloryczności posiłków, niespełniania warunków, o których mowa w pkt V zapytania ofertowego, w tym np. nieprawidłowej wagi/ ilości

 

Pytanie 2:

Czy dopuszcza się zatrudnienie dietetyka i kucharek na innej podstawie niż umowa o pracę (pkt VI ppkt 13 zapytania ofertowego)? Z uwagi na niepełny rok kalendarzowy funkcjonowania stołówek część pracowników jest zatrudniana począwszy od rozpoczęcia roku szkolnego.

 

Odpowiedź 2:

Zamawiający dopuszcza zatrudnienie dietetyka i kucharek na inną umowę niż umowa o pracę, pod warunkiem, że przez cały okres obowiązywania umowy będzie zatrudniał minimum jedną osobę odpowiedzialną za przygotowanie jadłospisów (dietetyka), oraz co najmniej dwie osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie w zakresie przygotowywania posiłków (wykształcenie minimum zawodowe o kierunku  gastronomicznym) w zbiorowym żywieniu dzieci.

 

Pytanie 3:

Czy dopuszcza się przedłożenie oświadczenia potwierdzającego posiadanie systemu HACCP zamiast kserokopii certyfikatu HACCP wystawionego przez jednostkę certyfikowaną? Nadmienia się, że system HACCP jest systemem obowiązkowym w świetle przepisów i jest on każdorazowo weryfikowany przy kontroli przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Przede wszystkim należy podkreślić, że system HACCP nie jest tożsamy z normą ISO, stąd certyfikacja nie jest obowiązkowa, a samo uzyskanie certyfikatu HACCP również nie jest obowiązkiem podmiotu stosującego system.

 

Odpowiedź 3:

Zamawiający zezwala na złożenie oświadczenia dotyczącego przestrzegania systemu HACCP, przy czym w momencie podpisania umowy Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu do wglądu posiadanej dokumentacji z zakresu przestrzegania norm i zasad systemu HACCP.

Metryka

  • autor lub odpowiedzialny za treść: Arkadiusz Rataj
    data wytworzenia informacji: 2024-08-27
  • zdarzenie opublikował: Rataj Arkadiusz
    data dodania: 2024-08-28 12:58
  • zmodyfikował: Rataj Arkadiusz
    ostatnia modyfikacja: 2024-08-28 13:07
Załączniki:
  • Wyjaśnienia nr 1 treścia zapytania ofertowego (PDF)752.9kB
    Wyjaśnienia nr 1 treścia zapytania ofertowego - skan pdf

    Metryka

    • załącznik opublikował: Rataj Arkadiusz
      data dodania: 2024-08-28 12:58
Bezpośredni adres: https://bip.rawamazowiecka.pl/redir,przetargi?zamowienie_publiczneID=464
Stronę wygenerowano: 2025-07-01 14:34:07
Strona wygenerowana z systemu bip.net